f





1









&
|
|
|

POSTARINA PLAĆENA i



Broj 41.

Vlasnici - izdavači - urednici: za odbor ,Dubr. Lista“

Dr. Matija Vidoević i Stijepo M. Bjelovučić, Dubrovnik






SEDMIČNI INFORMATIVNI | PRIVREDNI GLASNIK

Godišnja pretplata 80 Dinara. — Za inozemstvo 200 Dinara.
— Plativo i utuživo u Dubrovniku. — Oglasi po tarifi.

17. oktobra 19925.



Vina u Dubrovačkoj Oblasti.

U srezovima, koji sastavljaju Dubrovačku oblast
bilo je prije filokserične zaraze ukupno 13.997 hektara
vinograda. Sada cjelokupna površina vinograda doseže
8220 hektara ali svake godine po malo raste. Vina se
je proizvagjalo prije do 350.000 hektolitara, ali je sada
proizvod dosta manji. Ovo zadnjih godina je proizvod
po srezovima bio slijedeći : :

God. 1922.

u srezu Dubrovačkom 27.695 hi.
2 Korčulanskom 92.400 ,,
s Makarskom 12.000 ,
S Metkovskom 25.158 ,

Ukupno 157.258,

God. 1923.
u srezu Dubrovačkom 66.494 hl.
i Korčulanskom 108.000 ,
Ž Makarskom 13.685 ,
35.208 ,

ž Metkovskom u eidnini direct škola
Ukupno 223.387 ,

God 1924,
.u srezu Dubrovačkom 35.012 hl.
Š Korčulanskom 117.600 ,
S Makarskom 8.196 ,
Ž Metkovskom 23.919 ,,

Ukupno 184.727 ,
Od ove cjelokupne Prvizvodnje tek iedna šestina

ill sedmina otpada ona. bijela .vina.a. sve.ostalo na

crvena ili crna vina.
Obzirom na veliki broj vrsta grožgja što se goje
kao što i na različitost zemlje i položaja vinograda u
amošnjim vinima, ne može se naći jedna općenita
harakteristika ali, kada bi se htjelo ovu pronaći, našla
bi se u posljedicama kakove mane u postupku sa
vinoni, koja je više ili manje općenita za sve vinogradare.
Loza se goji većim djelom u podnevnim polo-
žajima, koji se strmo uspinju nad morskom obalom
ali ju je svugdje naći, i u položajima izloženim prama
sjeveru, u ravnim poljima, u vodovarnim zemljama
Pak i tamo gdje je zimi podloženo poplavi. I
Nekoja vina u Ovoj oblasti nose prvenstvo u
državi i ako nisu dovoljno poznata. Da-je vinarstvo
na višem stepenu vina ove oblasti bi se mogle natje.
cati sa najboljim vinima u Evropi. Imađe vinogradara,
koji su uzgoj vinograda dotjerali do zamjerne visine,
njihovi. vinogradi su uzorno obragjivani, oni su stekli
veliko iskustvo u obnovi vinograda na američkoj pod.
lozi a u borbi proti raznim štetočinama loze su upravo
nenadkriljivi. Pak ipak mnogi od njih nakon što su
toj lozi posvetili sav Svoj rad i sav svoj mar za čitavu
godinu dana, sa pobranim grožgjem postupaju vrlo
slabo i nisu u stanju da sačuvaju vino zdravo do ljeta.
Ako su ipak vina većim dijelom zdrava sačuvana io se
mora u prvom redu zahvaliti velikoj sadržini alkohola.
Kad Vinogradari ne bi prerano brali grožgje,
kad bi ga SOrtirali, kada bi pomagali (a ne prekidali)
alkoholno vrenje masta, kada bi konobe i bačve bolje
odgovarale svrsi i kada bi se u konobama obavljale
redovito i kako treba sve one radnje i svi oni procesi,
koji su potrebiti za normalno dozrevanje vina i da
8a se zdravo sačuva, za nas bi bilo jedno pravo izne-
nagjenje vidjevši koliko izvrsnih tipova vina bi mogli
producirati u ovoj oblasti. i
Megjutim i ako je Postupak sa vinom još dosta

o oPrimitivan ali ovo južnjačko Sunce, ovi strmi brdski

obronci što strše nad morem i ove mršave, kamenite

dili pjeskovite vapnenaste zemlje, podavaju vinu neke

| osobite odlike,
|

što ga čine jakim (u alkoholu) Prijat-

oim i ugodnim.

Najpoznatije i najbolje (crno stolno vino u ovoj

o Oblasti je Dingač, koje je tako prozvano po topograf.

| “om Predjelu, gdje se proizvagja. Dingač je jugo-
| vAPadni obronak brda Čučina, na poluotoku Pelješcu,
JI strši strmo nad morskom obalom. Pripada selima

Pijavičino i Potomje u općini Kune. U vinogradima
Dingača je skoro isključivo zastupana vrsta loze plavac.
Zemlje su aluvijalne, vapnenaste, sa dosta jakim po-
stotkom detrita vapnenca. Vegetacija loze je dosta
slaba pak je i proizvodnja po hektaru relativno slaba
— od 18 do 25 hektolitara. Vino Diugač je vrlo alko-
holično — do 16 volamnih postotaka. postignutih
prigodom vrenja već u jematvi. Vrlo je tamne boje,
Obiluje ekstrativnim tvarima i treslovinom (Acidum
tanicum), koja ga u početku čini opornim i trpkim,
ali tekom vremena iščezava. Oskudijeva vinskom kise-
linom (Acidum  tartaricum). Kad sazre vrlo je ljupka
ieka i približava se tipu grčkih vina sa Egejskih otoka.
Svi predjeli niz jugo-zapednu obalu poluotoka Pelješca
Pioizvagjaju vina, koja se po kvaliteti približavaju
Diugaču, naime Bilopolje kod Orebića, Postup, Borje,
Podobuče, Trstenik i Žuljana. Pošto su vinogradarski
predjeli okolo Orebića, što se tiče klime, položaja i
kakvoće tla — vrlo slični onima gdje se proizvagja
glasovito vino Bordeaux, god. 1906. sam po nagovoru
pok. profesora Portele, posadio jedan oveći vinograd
sa vrstama loze Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon
kod pok. kap. Lovra Kosovića. Uspjeh je bio savršen :
na 70 djelova plavca bilo je dovoljno nadodati 30
djelova Caberneta i dobivao se je jedan pravi tip vina
Bordeauxa sa onim karakterističnim i markantnim

“aromom; ali su oves-francuske loze tako slabo ragjale,

da se mije nikako isplatilo dalje ih uzdržavati. I na
otoku Korčuli imade predijela kao n. pr. Grščica,
Potirna i dr, koji davaju slična vina kako i Dingač i
tu svugdje prevlagjuje vrsta loze — plavac.

Makarsko Primorje ragja izvrsnim vinom tipa
Dingač; najpoznatije je vino iz Tučepa, Drašnica i
Lapčana kraj Graca. Vrste plavac, plavka i crni okatac
davaju tom vinu glavne karakteristike.

Ova se vina ne bi smjela trošiti odmah prve
godine već tek druge ili treće, jer su tada mnogo
ukusnija i harmoničnija.

Mali predjel Bunjina krai Vrgorca ragja izvrsnim
vinom koje, kad je dobro priregjeno i od potpuno
zrela grožgja, približava se nešto talijanskom vinu iz
Valie della Chiana (Chianti) ali je proizvodnja vrlo
malena pak je dolje od Vrgorca malo poznato.

U drugu grupu spadaju samotoci (opoli), prire-
gjeni sgodine na godinu nešto svjetliji ili tamniji
prama prilikama, ali osobito prama tomu kako vino-
gradar misli da će ih trgovina one godine zahtjevati,
U ovoj grapi su većina amošnjih vina. Vela-Luka i

Blato na Korčuli su producirali prije filoksere okolo:

80.000 hl. takoga vina godišnje, Smokvica, Kčara i
Račišće okolo 18 do 20.000 hl., polje Janjinsko i
Popove-Luke sa Motoružnicama, zatim cijeli Rat (općina
Kuna ali bez Borja i Podobuča) i dvije Vručice sa
ukupno 50 do 60.000 hl. proizvodnje. Konačno ovdje
spadaju rusa vina sa ostrva Mljeta i Stonske okolice.
Dubrovačko Primorje, otoci i Župa produciraju malo
vina, koje ne doteče za mjesni konsum. Slano i Maj-
kovi produciraju ukupno malo; osim pojedinaca, koji
i kakvoćom vina se približavaju najboljim tamnim
opolima Korčule ili Postupa. Ova su vina rubin-crvene
boje, vrlo ugodna i ljupka teka sa 12 do 14% alko-
hola, Pošto u ovim krajevima mnogi  vinogradari,
osobito manji producenti, prerano beru grožgje, naći
je samotoka i sa manjim postotkom alkohola, u kojima
nisu istaknuta sva ona dobra svojstva, što ih dava
potpuno zrelo grožgje osobito u tankim i suhim
vapnenastim zemljama i u prisojnom položaju.

Ova grupa ne dava jedan konstantni tip vina već
mnogo različitih nijansa koje se mogu razlikovati ne
samo izmegju sela ili položaja već i izmegju raznih
susjednih podruma pak i izmegju pojedinih bačava u
istom podrumu. Ove nijanse su istaknute kadkada i
odviše i to srazloga što većina producenata priprav-





Pojedini broj Din. 1:50

ist

God. 2.



ljaju i uzdržavaju vino na najprimitivniji način ali
unapregjenjem vinarstva treba ići za tim da se postigne
jedan što jeduoličniji tip, u kojemu će biti usredo-
točena sva ona dobra svojstva što ih može dati pot-
puno zrelo i zdravo grožgje iz prikladnog položaja i tla.

Ova vina, a osobito ona iz prve grupe, vrlo su
podesna za križanje slabijih vina, koje oskudjevaju
bojom i ekstraktom.

U treću grupu dolaze vina iz Neretvanske doline
koji potječu u glavnom od plavca, plavke (plavine),
blatine i kadaruna. Ova su vina iz vinograda većinom
u ravnom položaju, u debelim vlažnim zemljama gdje
loza raste vrlo bujno i obilno ragja. Usljed toga su
Ova vina nešto svjetlija, manje alkoholična — 8 do
11% i sadržavaju manje ekstrakta. Izmegju ovih vina
najbolje je vino iz Komina, koje je osobito ljupka i
puna teka te se približava korčulanskim  opolima,
samo što je znatno laganiji u alkoholu.

Konačno dolaze na red vina iz Konavoskog polja
gdje je glavna vrsta loze kadarun. Ovo je polje jedno
Pravo čudovište za vinogradara; ne znam da li se
igdje na svijetu gojiloza u takvim prilikama. Vinogradi
Su podložni poplavi, koja može trajati i preko osam
mjeseci i to takova poplava da loza ostaje nekoliko
metara pod vođom, Imade slučajeva kada Konavosko
polje tako kasno presuši, da od rezanja loze pa do
jematve proteku samo tri i po mjeseca. Ovo je polje
zaista jedan vrlo interesantan -objekt za proučavanje,
jer ovakve jedinstvene prilike uplivaju direktno i indi-
tektno na kakvoću proizvedenog vina. Direktni uplivi
su oni, koji se ispoljavaju u grožgju u času kada ga
se bere i gnječi i po kojima možemo prosuditi kakvo
će biti vino a indirektni uplivi su oni, koji nastaju ili
se pojavljuju tekom vrenja i koji su ovisni u prvom
redu o vrelnim gljivicama (fermentima) i njihovim
odlikama. Ovo potonje pilanje bi trebalo proučavati i
pokušati vrenje pasteriziranog masta sa selekcioniranim
fermentima iz raznih predjela i raznih vrsta grožgja.
Sva«ako naiglavnija mana vina iz Konavoskog polja
potječe od nepravilnog i nepotpunog vrenja. Ova vina
Oskudjevaju vinskom kiselinom pak dodatak iste u
početku vrenja znatno djeluje na vrsnoću vina, ali to
nije još dosta. Claret (bijelo vino), priregjeno od Kona-
voskih crnih vrsta grožgja mnogo je bolje od običnog
crnog vina osobito u koliko se tiče boje, bistrine i
izdržljivosti ali još uvijek pokazuje iragove od nepot-
punog vrenja. (Slijedi).

Marko Marčić.



Dječji dan za pošumljivanje.

Na glavnoj skupštini Jugoslov, pčelarske Zadruge
u Dubrovniku 15. novembra 1923. bio ie jednoglasno
usvojen ovaj predlog : '

»Svaka osnovna i srednja škola treba jednom na
godinu, t. j. jedan dan u godini, da poradi u svome
kraju na umnažanju korisnog bilja, prvenstveno za
pčelinju pašu. Naregjuje se upravi zadruge da po o-
vome pitanju kod nadležnih faktora poduzme nužnu
akciju“. ;

Predlog je s obrazloženjem bio podastrt Zadruž-
nom Savezu u Splitu, a ovaj školskoj. Vlasti. Godj
1924. rešenje je predloga bilo urgirano.

Najvećim zadovoljstvom čitamo sada u ,Trgovin-
skom Glasniku“ ovu vijest:

»Ministarstvo Šuma i Ruda i Ministarstvo Pro-
svete sporazumeli su se da se ustanovi dječji dan za

pošumljivanje, kada će školska mladež u celoj Kra-

ljevini raditi na pošumljivanju. Pored toga, u interesu
našeg šumarstva, održaće se u školama predavanja 9
osnovima šumarstva i njegovoj ulozi u narodnoj pri-
vredi, U tome smislu izdaće se_i naročiti pravilnik“.

Ne samo nas pčelare, već i svakoga, kome je u
interesu, da se, osobito kod nas, na Primorju, po-
krije ove naše bijedne i ledene goleti, ova vijest mora
veoma da obraduje.