Br. 19.

Na istome kaštilu prema krmi uregjene su kabi-
ne za časništvo stroja, njihov salon, kupaona, kabine
za podoficire ecc. ecc, Pred ovim je kuhinja. Sve ovo
sa najmodernijim uregjajem. :

Na kaštilu od krme nalaze se glavna spremišta
živežnih namirnica.

Ima 5 spremišta za krcanje koji su odjeljeni sa
7 nepromočnih priboja. Za krcanje i iskrcavanje tereta
svako spremište ima po dva gvozdena deriča i 2 di-
zaljke (winchds) a svaka može podignuti do 5 tona.

Stroj za dizanje sidra je jedan od najsavršenijih
sistema Emerson-Valcker & Do. — Gateshead.

Dno parobroda je dvostruko te razdijeljeno u
7 djelova.

Stalna_spremišta za ugljen nose 1500 tona.

Cijeli parobrod je električno rasvijetljen (150 žarulja)

Radio stanica od Kw. 11/a.,

Uopšte parobrod izgleda veoma vitkih crta, pošto
se je pazilo pri gradnji da mu se dade što bolji koe.
ficient brzine.

Stroj

Po sredini broda nalaze se prostorije za stroj.
Kotlova ima 3 sa cijevima uz povratni plamen. Ispred
ovih nalazi se ,Engine Ashes-Hoist“ stroj za umjetno
izbacivanje pepela. U predjelu stroja nalazi se glavni
stroj irostruke ekspanzije, a snaga mu je 2400 HP,
sa kojom može dati brzinu od 13—18!/a morskih
milja--na sat.

Pomoćni su strojevi «najsavršeniji što do sada
postoje. : Brod“je takogjer opskrbljeu “i sa' strojem za
pravljenje leda, < < - pole? ,

Iskorišćenje svježeg: ploda smokava.

Svi naši primorski krajevi i ostrva, a djelomično
i zagorje — osobito Hercegovina — obiluju već od
davnina stablima smokava. Uz sav taj bezbroj stabala
smokava, kod nas se općenito plod smokve relativno
vrlo malo cijeni, dapače podcjenjuje.

Kako svježi, tako i suhi plod, ne iskorišćuje se
kod nas na žalost na razborit. način i u onom opsegu,
kako je to slučaj kod drugih naprednih naroda... Kod
nas se naime svježem plodu vesele najviše siromašna
seoska djeca. Poljoprivrednici iz najbliže okoline gra-
dova i varoši donose svježi plod na tržišta, da ga gra-
gjanima prodadu, nu u kakovom stanju ?! Inače dosta
svježeg ploda pojedu domaće životinje. U kratko re-
čeno, svježem plodu smokve malo pažnje itko posvećuje,

Sa suhim plodom nije ništa bolje. I ako imamo
dobrih vrsta za sušenje i izvoz, suhi plod ostaje po-
najviše za kućnu potrošnju ljudi, a još više domaćih
životinja. Onaj dio. koji. poljoprivrednici nugjaju trgov-
cima na prodaju, iskreno govoreći (uz rijetke izuzetke),
ne vrijedi. Presušeni i nedosušeni, mali i.veliki, zdravi
i oštećeni, pa čakci crvljivi plodovi svih mogućih vrsta
smokava skupasu izmješani. Eto: razloga zašto ni
svježi, a ni suhi plod smokve ne donosi skoro nikoje
koristi, Mjesto naših smokava, u trgovinama nalazimo
talijanske, grčke, španjolske“ i te smokve skupo pla-



ćamo, nešto radi neupućenosti, ali još više rađi op“

ćeg remara: 3

Plod smokve pruža čovjeku -razne' koristi, obzi-
rom na sam način iskorišćenja. Propisno obran i osu-
šen plod smokve prestavlja važan artikl u megjuna-
rodnoj trgovini, jer služi kako za direktno uživanje
(hranu) čovjeku, tako i za surogat (primjesu) kavi.
Svježi i suhi plod služi za preragjivanje alkoholnih
pića (rakije). Svježi plod služi za direktnu hranu, jer
veoma cijenjen kao vanredno ukusne i hranivo stolno
voće, a inače dade se iz njega preraditi marmelada,
svježe ili ukuhani konservirani plod itd.

Svježi i suhi plod smokava prestavlja. veoma
zdravo i hranivo jelo za čovjeka. Dok svježi plod sa-
drži do 21% sladora (u soku do 27%) ido 2'/a"/o
surovog proteina (bjelančevine), dotle propisno osušeni
plod sadrži preko 50% sladora i oko 4% surovog
proteina./ | =

Napredniji narodi vole i cijeue plod smokve
s razloga, što s jedne sirane prestavlja zdravu i dobru
hranu, a s druge veoma unosan trgovački artikal. Kako
rekoh do sada se je pretežno iskorišćivalo suhi plod,
jer je ne samo manjeg objama, već ga je lako pako-
vati i bilo kamo prevažati

U cilju da se i ljuđima udaljenih predjela _omo-
gući uživanje svježeg ploda, a time u vezi stvori mo-
gućnost nove trgovine, poznata tvrtka W, E. Toomey
Pacind and C9 u Fresno (Kalifornija) zavela je zadnjih
godina jedan novi način konserviranja. Tvrtka je pri
svojim pokusima imala u vidu stečeno iskustvo u po-
gledu lakog oštećenja i brzog kvarenja zrelog svježeg
ploda pri pakovanju i prevozu, pak je tražila srestva
i način kojima da te poteškoće ukloni, a svježi plod

»DUBROVAČKI LIST“





chichi

Terpentinski
sapun

Strana 8.

ČETVRTA ODLIKE :
Slike za izrezivanje iz priča

Kutija ovoga sapuna sa-
stoji se od lijepih slika za
djecu, koje se mogu iz-
rezati i stojeći postaviti.
Dok Vi;perete, djeaa se
zabavljaju.
1.) Terpentin u sapunu.
2.) Velik i zgodan ko-
mađ.
3.) Dobar miris.
4.) Slike za izrezivanje
iz priča.
9.) Sapun je u kutiji.
6.).Svjetla boja.
7.) Dezinfekcija rublja





potpuno neoštećen stavi i na udaljena tržišta od mje-
sta proizvodnje. Priredba svježeg ploda za exportiranje
obavlja se ovako: Zreli plod treba pomno sa drškom

. (deglom,; klepcem) odrezati, u košarice složiti i što

pažljvije do kuće donesti. Prama količini svježeg ploda
priredimo rastopinu parafina. Komad po komad hva-
tamo megju prste za držak i zamočimo u rastopinu
parafina, malo pričekamo da se parafin prosuši, zatim
opet zamočimo i ostavimo da se rastopina parafina
na plodu ošuši. Konačno se svaki pojedini plod za.
mota u masni papir, Parafin u ovom slučaju djeluje
u dvojakom pravcu, t. j. sa jedne strane pravi na po-

*“ vršiti svježeg ploda jednu čvrstu prevlaku (pokožnicu),

koja zadržava prirodni oblik ploda i brani ga od ošte-
ćenja prigodom pokretanja kod transporta, a s druge
strane priječi ishlapljivanje i tako plod konservira.
Ovako parafiniran i u papir zamotan svježi plod po-
laže Se u košarice razne veličine (9-20 kg) i na trži-
šte razašilje.

Pošto se svježi plod smokve obično jede bez
kože (kore), to se odstranjenjem kože uklanja i pre-
vlaku parafina. Preostali dio ploda za uživanje zadrži
izgled i ukus, kao svježe ubrani plod. Parafin nije
škodljiv zdravlju, pak stoga primjeni parafina u ovom
slučaju nemože da se sa bilo kojeg gledišta prigovori.

Pomenuta tvrtka ražašilje čitave vagone ovako
konserviranog' svježeg ploda smokava u istočne i sje-
verne pokrajine U. D. Sjeverne Amerike. Nadati se je,
da će ovaj način iskorišćenja svježeg ploda smokava
dati podstreka novoj grani megjunarodne trgovine, a
ujedno i racionalnijem gajenju stabala smokava.

Parafiniranje svježeg ploda smokava može da
bude veoma unosuo za naše poljoprivrednike, poljo-
privredne zadruge i trgovačke tvrtke,

Ovaj novi način iskorišćenja svježeg ploda smo-
kava stavljam do znanja, svima našim zanimacima
preporukom i zamolbom, da bi nadležna državna vlast
preko svojih poljoprivrednih ustanova i organa pre-
duzela već ove godine parafiniranje u svrhu pokusa
u manjem opsegu, a isto tako pojedinci, zadruge i
trgovačke tvrtke, pak parafinirane plodove razaslali u
sjevernije predjele naše države. Preporučam pokuse u
maloj mjeri s razloga, da se ustanovi rentabilnost sa-
mog posla, kao i tržišta za buduću otpremu. Ravna-
nja rad! spominjem da se parafin nalazi u prodaji u
krutom i tekućem stanju. Rabiti se može onaj obični
u krutom stanju, pošto svatko po potrebi otopi koliko
hoće. Parafin se dobije kod drogerija, a inače za veće
količine kod ,lsis“ D.D. Zagreb i stoji od dinara
13 do 28 po kg. *

Dubrovnik, u junu 1927.

: ' T. Mladinov.

Jedna zbirka čakavskih pjesama. *)
Ova mala zbirka pjesama ima jednu prednost
pred ogromnom većinom zbirki koje su izašle u -pog:
ljednjih desetak godina, prednost koja je vrlo rijetka
(mnogo rjegja nego se obično misli 1): njom  provo-
java onaj ton srca koji je najpouzdaniji znak da su
pjesme nastale u istinskom i nehinjenom doživljavanju.
Doduše, u većini g. Ljubićevih pjesama (g. Lju-
bić još je mlad i početnik) pjesničko osjećanje nije
tako snažno da bi se moglo zgusnuti u pune, siguro
zaokružene vizije: ono: je vilo često kratka daha, te
pjesnik mora da posegne za: gotovim ; književnim ka-
lupima, ili drugim vještačkim sredstvima, kako to već



+) Pere Ljubić: Bodulske pisme. Šibenik 1927,

obično biva kad umjetnikovu ruku ne vodi unutrašnje
doživljavanje ; ali ono ipak dolazi na nekim mjestima,
iako djelomično, do nesumnjivo autentičnog umjetničkog
izraza, izazivajući u duši čitateljevoj živo ustreptale
slike što se ne zaboravljaju. (A to je još rjegja pojava
od ispoljavanja osjećanja u iskreno ustalasanoj ritmici 1).

Ovakovih mjesta najčešće nalazimo u g. Ljubićevu
ciklusu Kampaneli, koji je uopće mnogo zreliji i do-
tjeraniji od ciklusa Naši škoji, gdje većinom prevla-
dava literatura. Pjesnik je znao da za kampanele (zvo-
nike) što se dižu nad malim selima dalmatinskih otoka
poveže cio skromni život siromašnih otočana. Kampa-
neli gledaju ,dol u valu kako ribar karpi mrižu“,
djecu gdje se igraju, red težaka ,ča u foši maškinaju“,
stare žene gdje predu za kućom u hladu, kampaneli
zvone na podne i u večer, zvone na _ Uskrs i na Bo-

"“žić, pri svadbi i sprovodima. (,Kroz stotine godišć

tako — kampaneli kumpanjaju — maArtveča se ne će
vratit — a svej oni t2t ostaju“), zvone u svim veselim
i žalosnim zgodama ovih malih i priprostih ljudi,
dok kucadu kako sarca
areloji svej u njima.
Posljednji detalj nije jedan ,sretno“ nagjen ,pjes-

nički“ trik (kako bi rekli kritičari koji drže umjetnost

mehaničnom vještinom), to je živ staralački momenat,
oduhovljenje mrtvih stvari, izazvano intensivnom pro-
življenom vizijom : zvonici oživljuju u mašti pjesniko-
voj dobivajući živa srca što toplo saučestvuju u svim
bolovima i radostima ljudskim.

I ovo oduhovljenje možda je najljepše došlo do
izraza u petoj pjesmi pomenutog cikiusa. Pjesma počinje:

Kad sididu za večeron
okol' ognja, uz komin,
martvi se sa ,maArtvin zvonon“
tad javidu svim svojin.

Glasovi ,mrtvog“, večernjeg zvona zovu ma ve-
černje sijelo, kako bi rekao Vojnović, sjene mrtvih ,iz
fameje“ što leže iamo usred ,bilih šimatorijih“, mrtvih
kojima imaju da zahvale za sve ono ,ča imaju: kuće,
barke, poja, barda, ča su dali, ča davaju“, i živi se
spajaju s njima u skrušenoj molitvi. Ovdje je pjesnik
vrlo živo uhvatio tajinstvene niti koje vežu žive s pe-
kojnicima, niti što ispredaju najintimniju i najdublju
svetinju porodice.

G. Ljubić ima nekoliko sličnih pjesama, ili bolje
dijelova pjesama. Istaknut ću još samo pjesmu None.
Nije jedinstvena ni zaokružena, ali je upravo vanredan
detalj kako jadne zgrbljene bake, koje su cio svoj vi-
jek živjele za druge, i samo davale i davale, sada,
kad im je cijelo imanje u ,žepu travese“ (pregače),
ne mogu drugo da darivaju nego mrive molitvama,a
unučiće bajamima.

Napokon da smo i mi doživjeli iza šarlatanskih
poratnih genijalnosti jedan pokušaj poezije nikle na
starim, dobrim i vječitim ljudskim osjećanjima, bez iz-
ražajnih eksperimenata, iz koje prši svježi dah rogjene
zemlje i odjekuju proosjećani glasovi života i smrti.
G. Ljubiću uspjelo je dakako, na čisto pjesničkim
mjestima) da uhvati diskretnu, neposrednu intonaciju,
koja nije ni namjerua zanemarenost oblika ili hoti-
mična i namješteno protančana primitivnost, ni bri-
ljantna pompoznost u jednoj krivo udešenoj, visoko-
parnoj. dikciji (krajnosti megju kojima se kreće naša
lirika), nego je uravnoteženo, pridušeno modulovanje
ritmike, diktovano iznutra, puno intimnosti i neposre-

dnosti. G, Ljubić treba da nastavi i da se dalje raz-

vija u ovom pravcu,
Dr. A. Haler.











t